Startdir
Hobby en vrije tijd

Slijpen met de beste watersteen

Waterstenen

Als je aanzetstaal niet langer meer instaat is om de rand op je mes terug te brengen naar het niveau van scherpte dat u gewend was, is het tijd om een watersteen te gebruiken om een nieuw randje te maken.

Begin met een lagere grit slijpsteen (deze verwijderen meer materiaal en maken een nieuwe grove rand met een flinke braam). Ga dan naar een hogere grit slijpsteen om de braam weg te halen en te polijsten.

De kunst is om de druk op het blad te houden.

Gebruik een watersteen

Bereid de watersteen voor door het in water te weken of het oppervlak nat te spuiten – als het veel absorbeerd, dan moet het worden geweekt:

– Dompel de steen 10 minuten onder water.

– Wanneer de bubbels rond de steen niet meer verschijnen, dan kan je de slijpsteen uit het water halen en leg je de steen op een vlak oppervlak.

– Een Shapton slijpsteen hoeft niet te weken in het water

Gebruik een hoek van 21 graden op je slijpsteen. Als je goed slijpt, dan plaats je je vingers telkens zo op de rand, dat je een gelijke druk zet op iedere plek van de rand. Houdt tijdens het slijpen continu deze hoek vast en maak een boogbeweging (als een ruitenwisser) over de slijpsteen heen (trek het mes naar je toe, en slijp de rand van de hiel naar de punt, en maak een vegende beweging op de slijpsteen).

Begin met een stevigere druk dan dat je eindigt.

Draai het mes vervolgens om en begin aan de andere kant.

Als je eenmaal de braam op de rand kunt voelen, wordt het tijd om naar een fijnere slijpsteen te gaan om te polijsten.

Het polijsten

Met een fijne slijpsteen, herhaal je dezelfde stappen als dat je eerder op de grove slijpsteen hebt uitgevoerd. Verlicht de druk als je bezig bent.

Na het gebruik van de fijnere korrel en als de steen nog nat is, schrob je de steen met een Nagura steen om een slurry op het oppervlak van de steen te creëren voor een extra polijst. Dan herhaal je nog een keer dezelfde bewegingen zoals hierboven, met lichte druk.

Als je klaar bent, veeg je het metaal uit je mes, spoel je de stenen af en droog je ze af.

http://www.xenos.nl