Startdir
Image default
Hobby en vrije tijd

Waarom gouden medailles de meest bekende sportprijzen zijn geworden

Wij kennen medailles tegenwoordig vooral als sportprijzen die op wedstrijden en toernooien. Ook in het leger worden medailles uitgereikt bij uitzonderlijke prestaties. En we kennen de medaille natuurlijk van de Avondvierdaagse. Maar eigenlijk is het maar een vreemd ding, vind je niet? Een metalen plaatje aan stukje stof. Hoe is dat zo gekomen? In dit artikel meer over het ontstaan van de medaille zoals we hem nu kennen. Gewoon, voor mensen die geïnteresseerd zijn in alledaagse feitjes.

Het ontstaan van de medaille die je vandaag de dag kunt kopen

Medailles zijn al eeuwenoud. Het eerste bekende geval van een medaille komt zelfs al uit 400 v.C. en werd uitgereikt door niemand minder dan Alexander de Grote! Romeinse keizers namen het gebruik over om mensen die een uitzonderlijke prestatie hadden geleverd te belonen met een grote munt met een unieke opdruk. Deze medaille was dan ook serieus geld waard maar toch zullen niet veel mensen er iets van zijn gaan kopen. Het was immers een hele eer om zo’n eerbetoon te krijgen van niemand minder dan de keizer van het Romeinse Rijk! Maar hoe is de medaille dan een symbool geworden voor sportiviteit en sportprijzen?

De Olympische medaille was een echte trendsetter

Zoals je misschien wel weet, zijn de Olympische Spelen al duizenden jaren oud. En al die tijd zijn er ook medailles uitgereikt aan de winnaars. De winnaar kreeg een olijftak en een zilveren medaille. De nummer twee kreeg de bronzen variant. Van een gouden medaille was nog geen sprake. Dat kwam pas bij de heropleving van de Olympische Spelen in 1896. Pas toen werden er gouden medailles uitgereikt. En dat is sindsdien altijd zo gebleven. De Olympische medaille is dus eigenlijk de blauwdruk voor het drie winnaar-systeem dat we tegenwoordig bij veel sporten hebben. Medailles bestellen is bovendien goedkoper en je kunt medailles eenvoudig online bestellen.